5 lucruri pe care trebuie să le faci pentru blogul tău

Bună dragilor! Mi-am propus să scriu mai mult despre #bloggingtips, pentru că mi-am dat seama că unele lucruri pe care eu le-am învăţat în cele 16 luni de când fac beauty blogging v-ar putea ajuta şi pe voi. Dar şi pentru că îmi place să mai am câte un moment de respiro de la articolele de beauty cu care vă invadez feed-urile şi mail-urile :)). Aşadar, astăzi vreau să fac o listă scurtă, succintă şi clară cu cele mai importante lucruri pe care eu cred că e important să le faceţi, din când în când, pentru blogul vostru, dacă deţineţi unul sau dacă aţi dori să începeţi acest demers.

Actualizarea/crearea paginii de Privacy Policy, în conformitate cu noile reglementări GDPR. Pentru cine nu a aflat încă, începând cu 25 mai anul curent, oricine deţine un site/blog şi colectează date personale este obligat să aibă această pagină de Privacy Policy, unde detaliază cum şi în ce fel colectează date personale, în ce scopuri face acest lucru, unde ajung datele, dar şi alte chestiuni de genul. E mult de povestit în jurul acestui subiect şi momentan e o zarvă mare. Cert e că pagina aceasta nu are un format strict, legea fiind destul de permisivă, mai ales pentru bloggeri. Eu am realizat această pagină, iar de acum înainte, oricui va intra pe blogul meu, îi va apărea jos o căsuţă cu informaţiile acestea, de unde poate selecta vezi mai multe detalii, iar în felul acesta ajunge chiar aici: http://www.zambetgratis.com/politica-de-confidentialitate/

Verificarea periodică a link-urilor “broken” şi a celor de social media. Broken links sunt acele link-uri care nu mai funcţionează, care dau cititorilor erori not found sau ceva similar. Spre exemplu, eu v-am recomandat o cremă pe site-ul X, iar după o lună produsul nu mai este disponibil. Ori brandul l-a scos din portofoliul lui. Pentru verificarea acestor link-uri, eu am instalat un plugin ce mă atenţionează săptămânal când nu merge ceva, primind un email. Pluginul se numeşte chiar Broken Link Checker şi poate fi instalat din WP. Cât despre link-urile de social media, mă refer la acele icon-uri pe care puteţi da click ca să vă ducă pe pagina mea de FB, Instagram sau Pinterest. Îmi place să le verific periodic şi pe acestea pentru a mă asigura că totul funcţionează în parametrii normali.

5 lucruri pe care trebuie sa le faci pentru blogul tau

Actualizarea articolelor sau a pozelor vechi + SEO. În momentul în care am început să fac blogging de beauty, nu ştiam atât de multe despre fotografie, mărturie stau cele mai vechi articole ale mele, cu pozele slab luminate, făcute la lampă, seara, pe parchet. De atunci şi până acum, am învăţat o mulţime de lucruri prin care poţi face pozele să arate mult mai bine, să fie eye-catching, să dea bine, aşadar, când am timp şi chef, răsfoiesc articole vechi şi încerc să fac mici update-uri pe partea de visuals. Şi chiar la redactarea acestuia, dacă simt că e ceva ce pot îmbunătăţi/schimba. Cât despre SEO, când am trecut pe domeniu personal, am luat toate articolele din urmă la mână şi am încercat să obţin bulina verde la cât mai multe. În momentul de faţă, pot spune că am făcut o treabă satisfăcătoare: 7 articles with OK score & 99 articles with GOOD score (100 if you’ll count this one haha).

5 lucruri pe care trebuie sa le faci pentru blogul tau

 

5 lucruri pe care trebuie sa le faci pentru blogul tau

Faceţi backup măcar o dată pe lună! Back-up la baza de date, back-up la tot conţinutul blogului. Este foarte important acest pas şi vă scuteşte de o mare grijă în cazul în care providerul vostru de la hosting dispare peste noapte. Citeam săptămânile trecute despre acest gen de incidente şi cât de afectaţi au fost bloggerii care s-au trezit peste noapte că toată munca lor a dispărut. Better safe than sorry, vorba aia. Eu am instalat un plugin care mă ajută să fac back-up, se numeşte Backup Guard şi este uşor de folosit. Eventual, după ce fac back-up, descarc fişierele pe un hard extern. Mai puteţi folosi şi varianta directă din cPanel, pentru cine are acces şi ştie să facă asta.

E frumos când reuşim să creăm o legătură cu cititorii noştri, şi mai frumos e atunci când aceştia îţi lasă feedback articolelor. De aceea, ar fi fain să le şi răspundem. Alocaţi-vă o oră măcar, pe săptămână, pentru a răspunde comentariilor primite pe blog, pentru a păstra sau crea noi legături cu cei care fac parte din comunitatea blogului vostru. Interacţiunea cu publicul vostru target este foarte importantă. De multe ori mi se întâmplă să nu dau accept comentariilor până nu am timp să şi răspund (în cazul în care cititoarea respectivă solicită mai multe detalii despre produsul prezentat de mine).

Din aceeaşi categorie de #bloggingtips, mai puteţi citi şi:

Sper ca acest articol să vă fie de folos, să îţi găsiţi util şi aş vrea să dezvoltăm împreună această listă. Ce consideraţi voi că este primordial pentru un blog şi ce aţi mai adăuga listei făcute de mine? Vă invit să îmi scrieţi în comentarii şi promit să vă răspund cât de repede pot. De asemenea, vă invit să citiţi şi Disclaimer-ul care este afişat în partea dreaptă a articolului, în sidebar.

Kisses

Related Post

8 thoughts on “5 lucruri pe care trebuie să le faci pentru blogul tău

 1. Imi place ca ai inceput sa abordezi aceasta arie de articole utile pentru bloggeri. Am si eu cateva postari la care trebuie sa lucrez, pentru a continua seria aceasta noua la mine pe blog.
  Incerc si eu sa ma ocup acum de SEO pe partea de articole vechi…dar Doamne…sunt atat de multe, incat cred ca imi va lua un an…Am pana acum 740 de postari si vreo 20 in draft! :))

  Nu stiam de acel plugin pentru linkuri expirate sau inactive…la mine da eroare. E oricum util, pentru ca nu stai zilnic sa verifici atatea articole…

  Multumim!E de ajutor!
  Te pup!

  1. La cat te-ai tinut de capul meu cu seria #bloggingtips, chiar era cazul sa mai lucrez ceva la ea :))
   Da, mai vreau sa citesc articole de genul si la tine, cum a fost cel de #insideinfos din spatele “meseriei” de blogger!

   Ce iti da eroare, Broken Links Checker?
   Ma bucur ca ti-a fost util articolul! Pupici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.