Noi femeile ne dorim întotdeauna acel look de porţelan. Faţa să fie mată, sau mai nou, glowy (un trend vedetă în anul 2016) şi fondul de ten să arate miraculos. De asemenea, ştim că aplicat aşa cum trebuie, poate arăta atât de natural încât va fi confundat cu pielea noastră. Exista şi cazuri opuse, când riscăm să ne îmbătrânim fără intenţie, ba chiar să ne evidenţiem toate imperfecţiunile pe care vrem să le ascundem – aplicând un fond de ten necorespunzător.
Am descoperit câteva greşeli ce odată analizate, mi-au schimbat percepţia. Am dorit să scriu despre ele în ideea că poate vă vor ajuta şi voi să le identificaţi în rutina voastră, dacă există bineînţeles. Şi să vedem ce este de făcut pentru a nu le mai repeta.
1. Nuanţa este prea închisă sau prea deschisă
Cea mai mare greşală se poate întâmpla chiar în momentul achiziţiei fondului de ten. Ajungem acasă şi observăm că nuanţa aleasă este prea deschisă (lucru pe care îl mai poţi îndrepta într-un fel sau altul), sau prea închisă – aici este şi mai grav, deoarece nu ne dorim să arătăm ca soba de teracotă a bunicii. Trucul meu când merg la cumpărat fond de ten: aleg să testez produsul pe gât, nu în bărbie (aşa cum ne recomandă specialista din magazin). Dacă pe gât nu se cunoaşte diferenţa, atunci este nuanţa potrivită pentru mine. Fac asta doar atunci când cumpăr un produs pe care nu l-am mai folosit, pentru că de obicei, ştiu ce nuanţă folosesc şi mă duc “chitită” să o cumpăr tot pe aceea.

În ultimă instanţă, dacă avem ghinionul şi cumpărăm o nuanţă prea închisă, există şi o salvare, care se numeşte Shade Adjusting Drops Lightening – şi anume picăturile pentru deschiderea fondului de ten de la The Body Shop. Dacă nu aţi auzit de ele până acum – acestea au rolul de a deschide nuanţa unui fond de ten lichid cu o jumătate de măsură. Practic pui o picătură şi fondul de ten se deschide miraculos la culoare, zic ei. Cine le-a folosit deja, please let me know dacă funcţionează.
Tot aici ar fi de adăugat şi tipul fondului de ten ales, care TREBUIE să fie în concordanţă cu nevoile tenului tău. Spre exemplu, dacă ai un ten mixt, cu tendinţe de îngrăşare în zona T, nu îţi cumpăra un fond de ten cu o formulă uleioasă, tot ce vei face va fi să dublezi cantitatea de ulei pe care tenul tău o primeşte. Rezultatul? În loc să capeţi un look glowy sănătos, o să luceşti şi mai tare. În extrema cealaltă, pentru tenul uscat, este indicat un fond de ten cremos, cu un finish semi-mat sau glowy, care să asigure hidratarea de care duce lipsă. De evitat fondurile de ten sub formă de pudră, ce ar da un aspect şi mai “făinos” tenului deja uscat.
2. Tenul nu este hidratat înainte de aplicare
Hidratarea tenului este ATÂT de necesară. Nu contează anotimpul, nu contează când aplici, important e să aplici! Creme, serumuri, vitamine, apă – dă-i ce are nevoie! Un ten care se cojeşte poate fi destul de enervant, mai ales după ce punem şi fondul de ten deasupra şi arătăm ca şi cum am scos faţa din făină. Plus că o cremă hidratantă aplicată înainte poate fi o foarte bună bază pentru machiaj. O hidratare corespunzătoare vine la pachet cu un ten sănătos, remember that! Eu m-am învăţat minte, două-trei zile dacă nu aplic cremă de noapte sau un serum facial, cearcănele sunt mult mai proeminente, obrajii se usucă, iar faţa mea începe să producă şi mai mult sebum, pentru a se apăra. Prin urmare, o să am o zonă unde am să lucesc precum un disco-ball şi o zonă gen deşertul Sahara. Not cool!
3. Prea mult fond de ten
Nu degeaba se spune că Less is more! Din dorinţa de a acoperi atât de tare imperfecţiunile, sfârşim prin a pune prea mult fond de ten pe faţă. Ce rezultă de aici pe lângă efectul de mască? Aceste imperfecţiuni nu sunt acoperite, ba din contră, am reuşit să le evidenţiem şi mai tare, creând acel efect “cakey”. Eu încep aplicarea din zona T, acolo unde am mai multă nevoie de acoperire având un ten mixt, şi apoi continui spre extremităţile feţei, cu restul de produs rămas pe pensulă sau în burete. Nu adaug altă cantitate, ci întind ceea ce a rămas pe pensulă. Dacă foloseşti un bureţel, acesta stochează şi mai mult produs, aşadar sigur îţi va ajunge şi pentru extremităţile feţei, zone ce nu sunt aşa expuse, şi prin urmare, nu prea apar nici pustule ce trebuie acoperite. În cazul meu, cel puţin.

Aş mai putea continua şi cu un punct 4, ce ar viza blenduirea produsul pe toată faţa, dar refuz să cred că în 2017, femeile inteligente nu au învăţat încă să întindă fondul de ten corect. La modul: nu ne dorim să avem zone neacoperite pe faţă şi să ne spună cineva “Hey, vezi că nu ţi-ai întins bine fondul de ten!“. Been there, done that, aşa că mi-am învăţat lecţia. Mai bine mai verific o dată înainte să ies din casă, de preferat, cu oglinda de la paleta de make-up, lângă geam la lumină :). Sper că veţi găsi aceste informaţii utile şi dacă şi voi aţi descoperit astfel de greşeli “majore”, ce ne scapă în ritualul de make-up, m-aş bucura să le împărtăşiţi cu mine!
PS: Vreau să vă mulţumesc pentru feedback-ul primit la articolul precedent, atât aici pe blog, cât şi în social media, şi să vă întreb dacă postările de genul “blogging tips” vă sunt utile şi v-ar interesa să mai vedeţi şi altele. Mie îmi place să scriu despre acest subiect, pentru că în felul ăsta adun ideile într-un singur loc, şi aş putea să o fac mai des, dacă vă doriţi asta. So, let me know!
Mă găsiţi şi pe:
Facebook: Zambet Gratis Blog
Instagram: Gia_Gianina
Pinterest: GiaGianina
Kisses
*acest articol nu a fost sponsorizat de către Estee Lauder
Eu n-am reusit sa ma inteleg cu fondul asta de ten de nicio culoare, oricat am incercat. Nicio metoda nu a functionat pentru mine.
Bune sfaturi, sa speram ca citesc postarea ta si tipele ‘portocalii’. :))
Pe un ten nepregatit nu as pune nimic, nici atat fond de ten.
Nu stiu daca o sa ajung vreodata sa imi nimeresc nuanta de fond de ten potrivita. Mi se pare unul din cele mai complicate task-uri ale vietii :))
Recunosc ca multe am invatat si eu de la bloggerii de beauty… 🙂
Ai punctat foarte bine. Foarte utile sfaturile si imi place sa citesc mici trucuri descoperite pe parcursul timpului. Eu fac greseli frecvente si incerc sa le remediez. Imi sunt de ajutor informatiile primite in acest articol.
Sincera sa fiu imi doresc un fond de ten cu o acoperire mare ca double wear. Cu prima ocazie am sa-l achizitionez si eu
Se vede oribil fondul de ten mai inchis si din pacate am remarcat ca in loc sa ne ajute machiajul sa fim mai frumoase, arata din ce in ce mai urat.
Pe vremea când foloseam fond de ten mă confruntam și eu cu astfel de probleme.
Amin! Foarte bine punctat!
Trebuie sa recunosc ca si eu comiteam aceste “infractiuni” dar ma bucur ca in timp am invatat cum sa transform fondul de ten din dusman, in alaiatul meu (asa cum ar fi trebuit sa fie inca de la inceput).. 🙂
Pupici
Nepotrivirea nuantei cred ca-i cea mai comuna greseala, vad foarte des acest lucru si nu e deloc bine si de obicei nuanta e mai inchisa decat ar trebuisa fie, nu mai deschisa.
Hidratarea este cea mai importantă și eu am testat asta pe mine o bună perioadă de timp. Tenul e mult mai luminos când consumăm măcar 1l jumătate de apă pe zi și machiajul rezistă altfel pe parcursul zilei.
La partea cu blenduirea din nou te susțin și am să-ți împărtășesc faptul că am avut experiențe neplăcute pe partea de make-up. M-am trezit dată cu un fond de ten mai închis și mi s-a spus că așa trebuie, pe motiv că era lumina gălbuie din sala evenimentului, m-am trezit dată cu fond de ten doar pe anumite părți ale feței și nu în ultimul rând am fost dată cu un fond de ten uleios, în condițiile în care le-am spus că am tenul gras. După o oră străluceam frumos în lumina gălbuie a sălii. De machiaj nu-ți mai spun… a fost prea tristă experiența respectivă.
Ar fi fain un articol pe tema „zone pe care uităm să le dăm cu fond de ten”.
Hey Bianca! Ma bucur mult pt interesul manifestat acestui articol si chiar mi ai dat o idee foarte buna! Cum scriam si la tine pe blog, trebuie sa o scriu ca sa nu o uit 😂😅
Sincera sa fiu am vazut numai fete cu un strat generos de fond de ten pe fata si am crezut ca asa arata o fața cu fond de ten, nu ca si-ar fi pus ele prea mult. Am incercat si eu sa folosesc si mi se parea ca fata mea arata la fel desi nu ma dadusem cu mult… Prefer mai bine un bb cream
Nu mi s-a intamplat pana acum sa schimb fondul de ten si sa cumpar nunanta nepotrivita, iar daca se va intampla cu siguranta voi tine cont de ce ai mentionat tu.
Eu cand iau o nuanta nepotrivita il amestec cu alta potrivita si se echilibreaza. Este foarte buna ideea sa incerci nuanta pe gat, pentru ca de fapt acolo apar problemele.
Si eu am auzit de picaturile de la The Body Shop, dar nu le-am incercat. Daca or fi bune si nu schimba consistenta fondului de ten, chiar mi-ar trebui asa ceva ^_^
Si mie mi s-a intamplat mai ales pe la inceput sa fac astfel de greseli. Acum incerc sa respect regulile, dar tot mai uit de hidratarea tenului inainte.
Deci am citit cu interes acest articol. Nu ca nu stiam aceste lucruri, dar imi place sa citesc sfaturi. Imi plac si pozele foarte mult si sincer, chiar daca nu ai vrut sa faci reclama fondului de ten, acum eu vreau sa il incerc. 😀
Multumesc Andreea! Daca ai un ten mixt spre gras, atunci e un fond de ten potrivit pentru tine. Eu il folosesc deja de 2 ani, si in ciuda pretului foarte mare (aproximativ 200 lei), nu ma vad renuntand prea usor la el. Plus ca iti ajunge si 6-8 luni o sticluta. Deci merita investitia.
Pentru mine ar fi destul de complicat sa-mi aleg nuanta potrivita, insa cand am nevoie de machiaj, apelez la cine se pricepe mai bine si scap de grija.
De frica măștii prefer mai mult sa folosesc o crema colorata. Am un ten deschis sigreu găsesc un fond de ten potrivit, iarna sunt cu jumătate de ton mai deschisă decât 51 de la Bourjois, iar vara sunt cu jumătate de ton mai închis fata de aceasi nuanță, iar subtonul este unul neutru.
Eu prefer mereu sa pierd mai mult timp cu blenduirea,decat sa ies din casa cu efect de masca!
Iubesc postările de genul “blogging tips” pentru ca asa imi descoper eventualele lacune .
Multumesc pentru feedback Raluca! O sa ma gandesc in acest weekend si la alte subiecte pe care le-as putea acoperi intr-o postare de genul blogging tips.
Sunt de acord cu ce ai spus!
Eu nu prea folosesc fond de ten.
Nu ma pricep la make-up, asa ca aplelez la profesionisti
De cand folosesc Shade Adjusting Drops, pot sa ma bucur in voie de toate fondurile de ten din colectia mea si am mai mult curaj sa experimentez cu unele noi. Din pacate, nu sunt foarte multe branduri care fabrica fonduri de ten pentru fete palide ca a mea, deci in cazul meu, picaturile de la The Body Shop sunt un must have!
Yey, ma bucur ca in sfarsit citesc o parere sincera despre picaturile minune. Eu nu am avut nevoie sa cumpar pana acum pentru ca am reusit sa-mi gasesc mereu nuante exact pentru tenul meu, mai ales iarna cand sunt foarte alba :))
Ce faci atunci cand zona T este uscata, iar pomeții au o piele grasa? Nu am vazut niciodată nicăieri un tutorial despre cum sa aplici fondul de ten intrun astfel de caz. Si nu este o gluma. Aceasta este marea mea problema 🙁
Rebeca, iti promit ca ma voi interesa despre problema asta. Si mie imi da acum de gandit!
Nu folosesc fond de ten, rareori aplic un CC cream care mi se pare ca se aplica mult mai usor decat un fond de ten, dar intr-adevar sunt foarte bune sfaturile tale.
eu nu ma dau cu fond de ten, cel mult cu un bb sau cc, dar treaba cu hidratarea e intr-adevara foarte, foarte importanta!!! prima data mi-a creat probleme si chiar ma uitam ciudat la mine vazand ca se marunteste cc-ul practic in zona unde era pe piele foarte uscata
Dar câte astfel de greşeli în aplicarea fondului de ten nu vedem…!?
La punctul 2 recunosc că mai am şi eu de lucrat, zona de la aripile nasului se cojeşte destul de des chiar după ce aplic fondul de ten. Probabil ca nu hidratez acea parte suficient de mult sau de bine.
Mie îmi plac astfel de posturi şi mi se par utile. Mereu este câte ceva de învăţat.
Multumesc Camelia, e bine de stiut, vreau sa aduc subiecte interesante pe blog, sa va placa sa intrati sa cititi. De aceea si va pun astfel de intrebari 🙂
Super articol! Eu testez nuanta fondului de ten pe mandibula si merg inspre gat cu el. Daca se estompeaza, e nuanta mea. In orice caz, am descoperit un site in care poti afla nuanta potrivita, ba chiar iti pot trimite pe mail nuantele potrivite de la muuulte branduri! Super idee! Si chiar m-au nimerit, adica e pe bune, zic eu din experienta mea! 🙂
Loree, vreau si eu acest site minune, da-mi pe facebook un mesaj ceva 😀 multuuu! :*
exact. si poate un fdt nepotrivit tenului. mersi
Am scris asta la punctul 1, cand am discutat despre tipurile de ten si ce este recomandat pentru ele…
Cel mai mult ma enerveaza nepotrivirea de nuanta, sau fetele care aplica fondul de ten ca o masca de clown. Se vede clar diferenta intre fata si gat. E super enervant, dar daca pe ele nu le deranjeaza, nu e problema mea :))
Eu recunosc ca faceam cel putin doua dintre greselile enumerate de tine: nu imi alegeam corect nuanta si nu o intindeam uniform, dar de cand am inceput sa citesc bloggeri de beauty lucrurile sau schimbat.