În primul rând, să restrângem puţin aria: mai precis ar fi ce am învăţat până la vârsta de 25 de ani în materie de îngrijire (atât fizică, cât şi spirituală/mentală), healthy living ori beauty. Am vrut să sintetizez în acest text mai multe reguli de bună purtare, pe care eu încerc să le respect cât pot de des, chiar dacă regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Totodată, consider că doar după ce ajungi să îţi cunoşti cu adevărat organismul şi felul în care acesta îţi transmite semnalele de alarmă, poţi într-adevăr să iei nişte decizii sau să îndrepţi anumite lucruri ce au legătură cu rutina ta zilnică. Sper ca sinteza mea să îţi fie şi ţie folositoare:
- Am învăţat din proprie experienţă ce mult “costă” o noapte pierdută – se simte imediat lipsa celor 7-8 ore de somn regulat, randamentul pe timpul zilei scade vizibil şi să nu mai vobim de energia, care după jumătatea zilei, e ca şi inexistentă! Evident că există şi excepţii, pe care prefer să le aplic vineri sau sâmbătă seara, pentru că ştiu că mă pot recupera duminica şi în acest mod, să fiu fresh luni! Îţi zic sincer că până acum vreun an, nici nu simţeam oboseala şi nu puneam deloc accent pe aceste lucruri. Probabil atunci când vrei să faci cât mai multe lucruri şi te încarci şi emoţional… apare şi acest dezechilibru între odihnă şi randamentul zilnic.
- Tot din proprie experienţă, am învăţat să nu mă mai duc la culcare cu machiaj pe faţă – asta ar trebui să fie o regulă pentru toate fetele şi femeile pentru că din păcate realizăm prea târziu efectele acestuia asupra tenului nostru şi este posibil ca atunci când vom conştientiza, să fie prea târziu (vezi cearcănele veşnic prezente la ochi, pete, erupţii ale tenului sau debutul acneei).
- “Minte sănătoasă în corp sănătos” – da, ai mai auzit asta, dar te-ai gândit vreun pic la cât de adevărată este zicala? Am avut o perioadă când aveam impresia că nimic nu mergea bine. Nu mergea aşa cum mi-aş fi dorit eu. Tot ce făceam era însă să mă plâng cu privire la asta şi să mă adâncesc, în fiecare zi, din ce în ce mai mult, în starea aia de pesimism. Nu mai aveam chef nici să ies din casă. Aşa că, în decursul a mai multor luni, am încercat să lucrez cât de mult pot cu mine pe această latură. Mi-am cumpărat chiar şi magneţi motivaţionali pe care i-am lipit de uşa de la intrare, ca să îi văd atunci când plecam de acasă. Recunosc, am primit şi ajutor în toată treaba asta, am fost sprijinită şi chiar încurajată să îmi schimb mentalitatea, să nu mă mai plâng aşa de mult şi chiar să am iniţiativa în a schimba ceva, dacă tot nu merge bine. Aşa am învăţat că o gândire pozitivă este foarte importantă. Că nu faci deloc bine dacă nu pui stop gândurilor negative cât mai repede. Începe o altă viaţă, în armonie cu tine în primul rând.

- Şi pentru că am menţionat de armonie, am învăţat să mă iubesc pe mine aşa cum sunt, în fiecare moment al vieţii. Fiind femeie, obsesia kilogramelor sau a părului perfect lucios ori a tenului mereu curat m-au urmărit dintotdeauna, încă se mai întâmplă, nu pot să fiu ipocrită. Au fost momente când îmi cădeau pantalonii de pe mine, dar şi când nu puteam să îi mai îmbrac. Unde vreau să ajung? Iubeşte-te aşa cum eşti, dacă simţi că nu eşti mulţumită, încearcă să schimbi ceva, însă nu duce o luptă cu tine şi nu te autopedepsi. Nu duce dieta aia draconică pe care ai văzut-o la TV doar pentru că a făcut-o şi nu ştiu ce vedetă. O să vezi că este foarte posibil ca la tine să nu dea aceleaşi rezultate. Trebuie să îţi cunoşti corpul mai întâi şi să lucrezi cu el pe partea asta, toţi suntem diferiţi prin creaţie, aşa ne-am născut. În plus, noi femeile, avem de două ori mai multe celule adipoase decât bărbaţii, situate cu predilecţie pe şolduri, fese şi coapse, zone care sunt prea puţin sensibile la diete sau restricţii alimentare. E nevoie de multă voinţă, perseverenţă şi autocunoaştere.
- Îmi place să cred despre mine că ştiu să fac cumpărături inteligente. Ce înseamnă asta? Evit produsele semi-preparate, nu mă las atrasă de ofertele rafturilor, caut mai mereu produsele plasate inaccesibil, situate pe rafturile de sus sau la capătul raioanelor pentru că am învăţat la cursul de Marketing & Management că tot ce se află poziţionat la nivelul ochilor are riscul să fie slab calitativ ori este promovat la vânzare printr-o poziţionare la îndemână, din raţiuni de marketing, of course.
- Am mai învăţat să citesc etichetele alimentelor ori ale produselor de make-up/îngrijire înainte să le cumpăr. Cu vreo 3 ani în urmă nici prin cap nu-mi treceau astfel de lucruri, recunosc. De ce este bine să faci asta? Păi să vedem… în cazul alimentelor poţi descoperi substanţe “nepotrivite” ce nu ar trebui să se afle acolo (gen zahărul în mezeluri, ori grăsimea în biscuiţi) şi poate asta te va descuraja să le mai cumperi. Cât despre produsele de îngrijire, pot spune, că mai ales în ultimul an, am dus o adevărată REEDUCARE cu mine. Multe dintre ingrediente îmi sunt şi acum necunoscute, însă am învăţat că trebuie să mă feresc de parabeni, sulfiţi, arome sintetice ori vopseluri, coloranţi, amoniu, glicerină (glicerină fără “vegetală” înseamnă petrochimicală), aluminiu şi altele.
- Am învăţat că SPF-ul se aplică indiferent de anotimp! Îmi vine să râd când scriu aceste rânduri pentru că obiceiul ăsta l-am deprins în urmă cu abia câteva luni, spre ruşinea mea. Da, nu foloseam SPF decât vara şi atunci dacă mergeam la piscină/plajă. Numai la un simplu search pe google m-am speriat când am văzut câte efecte nocive se regăsesc în razele soarelui, vizibile abia după ani şi ani de neglijenţă. Atenţie! Nu toate produsele destinate expunerii la soare oferă protecţie integrală UVA/UVB, motiv pentru care trebuie să le alegeţi doar pe acelea cu filtru complet sau, obligatoriu, cu filtru UVA. Razele ultraviolete de tip A sunt considerate a fi cele mai periculoase, deoarece acestea ajung în proporţie de 100% la suprafaţa pământului şi au puterea de a afecta straturile inferioare ale dermului, ducând la îmbătrânirea prematură a pielii, la apariţia ridurilor şi la pierderea elasticităţii. Sper să nu mai uit de acum încolo să aplic SPF pe tenul meu în fiecare dimineaţă! Recomandări: Photoderm Max de la Bioderma sau Extra Care Non-Greasy Sunscreen de la Paula’s Choice.
STUDIU DE CAZ!

- Am mai învăţat că nu tot ce e frumos şi colorat e şi bun la gust, şi aici mă refer la fructele şi legumele “perfecte” pe care le găsim în supermarket-uri. Le vezi acolo cum stau toate aliniate la raft, eventual puţin stropite cu apă înainte de parcă abia acum au fost aduse din grădina bunicii special pentru a le cumpăra tu. NOT! Evită cât poţi de mult perfecţiunile astea din magazine şi caută să cumperi fructe şi legume din pieţe sau de la micii negustori de pe drum ce aduc alimente proaspete şi DE SEZON! Cu toţii am vrea să mâncăm căpşuni şi zmeură în miezul iernii, dar dacă nu au niciun gust şi mai dai şi o căruţă de bani pe ele, unde e afacerea? Prefer de o mie de ori mai mult să iau nişte roşii mai pătate decât să mănânc una din Auchan/Carrefour arată perfect la culoare şi formă, dar îmi lasă în gură gust de plastic şi coloranţi. Subiectul bio şi organic o să constituie un articol separat pe blog pentru că sunt prea multe de povestit.
- De asemenea, am învăţat să mănânc mai multe fructe şi legume, chiar şi pe cele pe care nu le mâncam înainte (gen broccoli, gutui, sparanghel, avocado, kaki, dovleac ori grepfruit). Dacă vreţi să le introduceţi în cura de slăbire, cel mai recomandat ar fi că acestea să fie gustările de la orele 11:00 şi 16:00, deoarece atunci corpul nostru secretă insulină, hormon care scade glicemia şi determină pofta de dulce. Să nu uităm de hidratare, bea apă suficientă în fiecare zi! Eu mănânc zilnic fructe la orele mai sus menţionate şi reuşesc să atenuez destul de mult acea nevoie de dulciuri, prăjituri, sucuri acidulate etc. Sunt şi norocoasă pentru că niciodată nu am fost fan dulciuri, în schimb dacă mă duci la o patiserie, sigur nu plec cu mâna goală!
- NU MAI sar peste micul-dejun! Dar am trăit 24 de ani fără să mănânc dimineaţa!– cam astea au fost primele mele cuvinte când nutriţionistul mi-a zis că îmi bagă meniu de dimineaţă. A fost un şoc şi pentru organismul meu, obişnuit să primească doar cafea până acum. De 6 săptămâni merg la nutriţionist, şi asta din dorinţa de a-mi îndrepta obiceiurile proaste cu privire la modul de alimentaţie, nutriţie şi stil de viaţă. Mâncam de două ori pe zi, la prânz şi seara când ajungeam acasă, şi crede-mă că numai sănătoasă nu a fost mâncarea din ultimele luni. Dar am conştientizat la timp (zic eu) şi am mers să caut ajutor specializat.
De ce nutriţionist? Pentru că e foarte dificil să îţi împarţi mesele pe kilocalorii dacă nu ai nişte studii în domeniul ăsta, pentru că e foarte greu SĂ ŞTII dinainte câte calorii ai voie să mănânci pentru a mai şi slăbi! În plus, nutriţionistul niciodată nu îţi va prescrie un regim alimentar până nu îţi faci nişte analize la sânge, să vadă omul dacă îţi poate recomanda să mănânci alimente bogate în fier ori ai deja prea mult fier în organism (cum a fost în cazul meu).
Probabil îi ştiţi deja sau aţi auzit de ei, ca şi mine, la România te iubesc. Vorbesc despre centrul de nutriţie Superfit. În urma unui set complet de analize (vorbim de cele la sânge + electrocardiogramă + măsurarea metabolismului bazal, măsurarea consumului energetic la diferite trepte de efort şi volume respiratorii) am primit un meniu personalizat, pentru fiecare zi a săptămânii, împărţit pe ore şi calorii. Astfel, de la 2 mese pe zi, şi alea haotice – am ajuns la 5 mese pe zi, printre care sunt şi cele 2 gustări cu fructe despre care v-am povestit anterior! O să dezvolt subiectul ăsta pe blog, la cererea voastră, dacă sunteţi interesaţi/interesate de mersul la nutriţionist.
- Şi… probabil cel mai important lucru pe care l-am învăţat în sfertul de veac împlinit a fost importanţa mişcării! V-aţi prins – e strict legat de recomandările şi planul de activitate întocmit de nutriţionist. Prin urmare, fie că urc scările până la muncă sau le cobor seara la plecare, fie că merg pe jos în weekend-uri mai mult decât de obicei ori fie că merg la sală sau bazin, important e să fac mişcare.
Aşa arată rezultatul unei testări cardiometabolice, pe diverse stadii de efort şi la intensităţi crescânde.
Pe linia neagră se poate observa pulsul inimii, iar secţiunile de jos (verde, galben şi roşu) sunt diferitele trepte de efort. Pentru mine, cele mai indicate antrenamente sunt cele în zonele verde şi galben, cu pulsul până în 156 de bătăi pe minut, pentru că apoi intru pe zona roşie, ceea ce înseamnă că nu mai consum din grăsimi şi carbohidraţi, ci direct din sânge (lucru contraindicat dacă vrei să slăbeşti).
Mai este nevoie să enumăr ce beneficii are mişcarea/activitatea? Somn mai bun, îmbunătăţit în cazul meu (nu mă odihneam deloc bine înainte să merg la sală), un ten mai curat, o rezistenţă şi o mobilitate mai bună, nu mă mai doare coloana aşa des de la statul pe scaun la birou, mănânc mai sănătos pentru că mă gândesc că am fost la sală şi nu ar fi frumos să bag shaworma după :)) şi tot aşa. Cu mişcare, somn regulat şi meniul pus la dispoziţie de către nutriţionist, am reuşit să slăbesc în 2 săptămâni jumate – aproape 4 kg!
La începutul anului 2016 mi-am făcut abonament la WorldClass pe un an de zile, pe care însă nu l-am folosit aşa intensiv precum ar fi trebuit, din nou spre ruşinea mea. Am încercat în primavara-vara anului 2016 să mă ţin mai mult de asta, am mers două luni şi apoi iar m-a apucat lenea. După ce a trecut perioada concediilor, m-am reapucat de sală, merg din septembrie acum şi ÎNCERC să ajung de 3x pe săptămână. Nu reuşesc întotdeauna, însă trebuie! Mai ales când vezi că slăbeşti, motivaţia şi cheful parcă vin mult mai uşor. Din nou, consider că detaliile despre importanţa mişcării sunt nenumărate, aşadar o să mai revin pe blog în curând cu articole destinate.
Toate aceste obiceiuri funcţionează precum cea mai importantă lege din Univers – acţiune şi reacţiune: dacă dormi suficient, corpul tău te răsplăteşte cu energie şi randament pe tot parcursul zilei. Dacă te demachiezi la timp, o să ai ten sănătos şi curat la maturitate. Dacă faci mai multă mişcare şi mănânci mai sănătos, o să capeţi un tonus mai puternic şi o imunitate crescută în faţa bolilor/răcelilor.
Nimeni nu a spus că e uşor, însă trebuie să începi de undeva. Nu avem scuze să nu facem mişcare. Niciodată nu e prea târziu să ne apucăm de sport, să fim mai activi, să mâncăm mai sănătos şi să dormim mai mult! Practic, niciodată nu e prea târziu pentru a ne schimba stilul de viaţă. ŞTIU că v-am scris foarte mult, dar sper să vă fie de folos obiceiurile mele. Dacă aveţi întrebări despre ORICE subiect atins în acest articol şi pot să vă răspund, am să o fac cu plăcere! Voi ce reţete de succes aveţi pentru un corp sănătos şi o viaţă echilibrată?
Awesome tutorial. I am really impressed. Its something that i didn’t know and i’ll gladly use it 🙂 Thank your for taking you time to write it.
Cu dentistul a fost mereu dificil, mai ales cand te gandesti la aspectele de moment. Totusi, vizitele sunt esentiale pentru sanatatea si aspectul pe termen lung a danturii noastre.
PS: Obiectivul meu se leaga de sanatate, mai mult sport si o alimentatie echilibrata fiind extrem de importante!
Vai, cate lucruri interesante!
Felicitari pentru evolutie! Pentru vointa si pentru motivatie!
Atunci cand imi e greu – de ex. eu ma feream de dentist, nu suport sa merg la ei in cabinet si nu o data mi s-a facut rau inainte sa ma pun pe scaun – ma gandesc la rezultatul final pe care il pot obtine!
Stiu ca daca merg la stomatolog, e pentru ca am nevoie iar la final, dintii mei vor arata mai frumosi si mai sanatosi!
Asa cred ca poate functiona si pe alte planuri! E adevarat, e nevoie de putin exercitiu si putina ambitie si vointa, asa ca da, nu avem scuze!
Multumesc mult Lori! Nici acum nu ma pot lauda ca am o vointa neclintita, insa asa cum ai detaliat si tu, ma gandesc la rezultatul final. Si ma ambitionez sa trag si mai mult, si mai tare. Eu vreau sa mai slabesc si sa imi schimb stilul de viata. Asta e cea mai mare dorinta a mea la momentul actual. Sa imbunatatesc aspectele astea doua si sa reusesc sa ma mentin pe o linie. Cu ajutorul sportului, unei diete echilibrate si un nutritionist, am toata increderea ca voi reusi. Importanta e ambitia si vointa, cum am amintit.
Ma bucur ca reusesti sa cresti frumos 🙂
Thanks for passing by!
Eu zic ca ai invatat foarte multe in foarte putini ani si chiar ma intreb ce ti-a mai ramas de descoperit in anii urmatori pentru ca ai acoperit o gama foarte larga. Succes in descoperirea omului care ai sa fii peste 10, 20, 30…70 de ani!
Iti multumesc mult pt toate cuvintele astea frumoasa, Raluca!
In multe privinte sunt total de acord cu tine…Cu ocazia asta stau si eu si ma gandesc ce am realizat, invatat , in cei 27 de ani de cand sunt p`acilea 😀
Mmmm da …. am cititi cu interes o mare parte din articol si mai exact punctele pe care le-am cosiderat. Am si eu cateva puncte la care am de lucrat. Nu ma pricep deloc la ingredientele din produse si aici as vrea sa aprofundez chiar daca esti draguta mi-ar placea sa citesc un articol referitor la aceasta problema
Merci de idee Rokola. Am sa fac unul pe aceasta tema.
Foarte frumos articol, bravo! Sunt total de acord cu ce ai spus despre sprancene :)). Eu in ca mai sunt vinovata de saritul peste micul dejun, si azi mi-am dat seama ca trebuie sa fac miscare. Am urcat pana la etajul patru de doua ori si am crezut că raman fara picioare…
Multe lucruri le-am invatat si eu pe pielea mea, de altele o sa ma molipsesc acum de la tine, iar unele… trebuie sa imi fac curaj sa le implementez…
Cu mancarea si miscarea am si eu de lucrat!
Eu as dori sa fac mai multa miscare, dar cum nu am mult timp pentru alergat sau mers prin parc/sala, etc, trebuie sa o fac altfel, in stilul meu….si DANSEZ! Imi place muzica, orice fel de muzica, si dansul, pe langa miscare, imi ofera si linistea interioara de care am nevoie la sfarsitul unei zile incarcate.
Ce frumos! Mi as dori sa ma inscriu si eu la niste cursuri de dans!
Felicitari pentru acest articol , mi-a placut mult tema aleasa si chiar as vrea sa o fur si eu pentru un viitor articol daca esti de acord.
Poti sa iei tema, cum sa nu! Daca reprezinta un subiect interesant si pt tine. Astept sa ma anunti daca publici articolul sa citesc si eu obiceiurile si invatamintele tale 🙂
Yuppi , ma bucur mult , cu siguranta.
Ai invatat multe chestii frumoase. Eu nu pot dormi daca nu ma demachiez (sau neah sa imi curat tenul) si fara sa ma spal pe dinti. Pur si simplu nu ma ia somnul. Apa nu prea beau multa si stiu ca nu e bine. In schimb, cand eram insarcinata consumam foarte multa apa. Nuici eu nu imi dau seama unde intra atat de multa.
Albinuta, atunci beai pentru doua persoane :)) de asta era cererea mai mare!
Unele dintre lucrurile mentionate de tine le respect si eu..am renuntat la accidulate de mult timp, iar cu kg cred ca stau destul de bine, dar nu m-as supara daca as mai da jos vreo 3-4 . Fructele nu-mi lipsesc niciodata.
bravo! 4 kg…e ceva! eu imi impun macar sa merg mai mult decat inainte, sa mananc mai ok, sa nu mai mananc noaptea, dupa 6-7, sa beau mai multa apa si ceai, si mai putin suc, sa fiu mai atenta, vb ta, la ce cumpar. fructele alea din market nu-mi plac, zici ca-s din ceara, luctruite, prefer sa iau din piata. si ce nu e in sezon, nu are niciun gust
cu siguranta noptile pierdute se resimt in organism, o stiu din proprie experienta pentru ca lucrez in ture inclusiv noaptea
La culcare fara sa ma demachiez nu cred ca s-a intamplat decat o singura data cand mi-am patat fata de perna iar a doua zi tenul meu arata mai obosit ca niciodata… si uite asa nu m-am mai pus la somn machiata.
M-am apucat de sala si am slabit frumos si armonios si sunt foarte mandra de mine. Cel mai greu imi este sa renunt la Cola si la paine… daca as reusi cred ca mi-ar fi mai usor.
E bine ca sa invatam cate ceva in fiecare zi… vorba aia: Omul cat traieste invata.
Felicitari Andreea pentru reusita de a slabi frumos si armonios! Este foarte important sa nu iti supui corpul la socuri, ci sa iei procesul de slabire treptat. Despre coca cola nu mai nevoie sa specific si eu cat este de daunator corpului, insa poate reusesti sa te lasi si de acest mic “viciu”. Multa bafta in continuare in tot ceea ce iti propui :*
lucruri bune ai invatat!
la zahar am renuntat si eu de mult, totusi nu-l pot ocoli chiar in toate!
Niciodata nu ma duc la culcare fara sa ma demachez, asta a invatat-o si fiimea de 6 ani :))) Nu pot renunta la ciocolata si la…cola, spre rusinea mea. Dar avand in vedere ca am doua fetite si incerc sa le dau sa manance cat mai sanatos, mancam si noi la fel ca ele, sau cel putin…incercam. De citit…nu prea mai am timp, miscare fac multaaa, mai ales dupa fete 🙂
Bravo Diana! E bine ca fetita ta are un exemplu in familie si atunci cand va ajunge la varsta potrivita pentru machiaj, va stii si ca trebuie sa il dea jos cand merge la culcare! :)) Banuiesc ca faci multa miscare alergand dupa fete… rolul de mama vine la pachet cu multe avantaje, printre care si slabitul!
Felicitari pentru cate si ce ai invatat si evident ti le-ai si insusit. Rusine mie ca am 56 de ani dar nu ma pot lauda sau mai bine zis, stiu multe dar nu mi le insusesc, nu le aplic
Cum ziceam si in articol, niciodata nu e prea tarziu sa ne apucam de sport, daca despre asta este vorba si in cazul dvs. 🙂 multa vointa!
Multumesc pentru imbold 😀 . Astazi stiam ca trebuie sa plec de acasa, era musai si m-am trezit de la 5 desi trebuia sa plec pe la 11. Este ceva acolo la mansarda in primul rand la care trebuie umblat. Cu pilule, nu vrea, cu indemnuri de genul “Zoe fii barbata”nu vrea nici asa… e de lucru
Sunt praf la acest capitol, asa ca nu am ce comenta. In teorie stiu multe, cu practica mai greu. Mai aless la capitolul miscare.
Pai si…e timpul sa luam initiativa!
Eu am pierdut cam vreo 3 ani de somn, atunci cand am devenit mama si nu cred ca o sa-i mai recuperez vreodata, dar a meritat. Miscare fac vreau nu vreau, la dulciuri nu renunt niciodata, nici apa nu prea beau, dar ma demachiez, incerc sa gandesc pozitiv si sa am grija de mine, sa ma rasfat cu o carte, un masaj, o vizita la coafor, o ciocolata.
Este foarte tare rolul de mama, te ajuta si la slabit pe langa sumedenia de alte avantaje :)) Felicitari pentru celelalte alegeri!
Am renuntat la zahar si faina alba. Acesta a fost primul pas pentru sanatatea mea. Apoi legume si fructe multe, produse care provin din surse sigure fara nimic chimic.
Pentru minte – recapitulez engleza si franceza, citesc carti diverse si invat pentru si despre SEO.
As vrea sa fac mai multa miscare.
Bravo Mihaela! Felicitari pentru excluderea zaharului din alimentatia ta. Pe mine ma ingrijoreaza mult cand vad mamici care isi lasa copiii sa manance dulciuri zilnic, spre exemplu. SEO? Hm..cred ca mi-ai dat si mie o idee pentru timpul liber, nu strica sa mai invat cate ceva.
Dupa 7 ani de blogging, imi dau seama ca nu stiu mai nimic.